TRANSPARENTNI GLICERINSKI SAPUN
Transparentni glicerinski sapun radi se toplim postupkom. Ako nemate iskustvo u izradi sapuna toplim postupkom bilo bi zgodno najprije svladati tehniku i tek tada se upuštati u avanturu izrade transparentnog sapuna.
Neka ulja nisu dobra za izradu transparentnog sapuna npr.palmino ulje i mast, jer daju mutne sapune. Osim uobičajenih sastojaka koje stavljamo u sapun, nakon što skinemo masu sa izvora topline masi dodajemo - u odnosu na ulja: 35% 97% alkohola, 15% glicerina, 28% šećera rastopljenog u malo tople vode – tek toliko da se rastopi. Za tvrđi sapun dobro je dodati sterainsku kiselinu ali ne više od 3,5% u odnosu na ulja. Također je potrebno prekalkulirati količinu vode ukoliko imate 70% alkohol jer previše vode čini sapun mutnim. I ne ostavljamo ulja nepokrivena lužinom (to sam nazvala popust u ranijim postovima) jer će slobodna ulja učiniti sapun mutnim.
Naravno potrebna je uobičajena zaštita kod izrade sapuna (dugi rukavi, rukavice), kao i pripremljene posude, štapni mikser, mirisi, boje, kalup(i).
Maslinovo ulje 450 g
Kokosovo ulje 284 g
Ricinusovo ulje 124 g
Stearinska kiselina 31 g
Voda 324 g
315 g alkohola, 135 g glicerina, 252 g šećera
Za izradu sapuna toplim postupkom potrebno je pripremiti posude za kuhanje na pari, obično su to dva lonca od kojih je donji napunjen vodom te drugi lonac u kojem se kuha masa. Zagrijte lonac s vodom dok važete ulja. Najprije stavite kruta ulja i stavite ih da se rastope dok izvažete tekuća ulja i izmiješajte ih zajedno. Nije potrebno hladiti ulja kako biste ih izmiješali s lužinom, super za one koji ne vole čekanje. Polako izlijte pripremljenu lužinu u ulja i miješajte kuhačom ili štapnim mikserom. Mješavina će postajati kremasta i sjajna, te će se napokon zgusnuti. Kada postignete trag (kao puding) tada stavite lonac u toplu vodu i kuhajte. Voda u donjem loncu treba biti u visini sapunske mase u gornjem loncu. Poklopite lonac i pustite da se kuha neko vrijeme, povremeno miješajući ako se pojave mjehurići na rubovima mase. Mješavina će početi poprimati izgled vaselina. Kada sva mješavina poprimi takav izgled možete provjeriti da li je gotovo.
Kada je sapun gotov skinite ga sa izvora topline, dodajte pola pripremljene količine alkohola i sav glicerin. Odvojite sapunsku masu od stranica lonca ali nemojte miješati previše kako alkohol ne bi ispario. Nakon toga poklopite lonac sa odgovarajućim poklopcem i prekrijte cijelu posudu ručnikom. S obzirom da je alkohol zapaljiv nije dobro raditi na plinskom šparetu, radije upotrijebite električni. Vratite opet u donji lonac za kuhanje na pari, neka temperatura ne bude previsoka kako voda iz donjeg lonca ne bi isparila prebrzo. Krenite sa miksanjem nakon otprilike 3 minute i svakih 3 minute. Pokrijte masu kada ne miksate. Za potpuno rastapanje sapuna potrebno je 15-30 min. Nakon otpriike 10 minuta dodajte ostatak alkohola. Kada je sapun potpuno rastopljen ostavite masu neka stoji na ivotu topline bez miješanja otprilike 15 min. Za to vrjeme će nestati mjehurići koje ste eventualno napravili štapnim mikserom. U međuvremenu možete pripremiti otopinu šećera dodajući tek toliko vruće vode koliko je potrebno da se šečer rastopi. Dodajte šećernu otopinu u masu polako miješajući kako ne bi nastala pjena. Uzmite dobro ohlađenu čašu (koju ste stavili u frižider prije izrade sapuna) i na dno čaše stavite malu količinu sapuna. Sapun će se odmah sčvrsnuti i možete vidjeti da li je proziran ili mutan.
Ako je sapun mutan kuhajte ga malo duže sa dodavanjem malo alkohola ili glicerina. Možete ga također pustiti da se sčvrsne te ga idući dan rastopiti na laganoj vatri bez dodavanja alkohola ili glicerina što će omogućiti da ispari višak vode i da postane više proziran.
U ovom trenutku sapunska masa je jasna tekućina boje meda. Pustite da se sapun malo ohladi dok uzimate boju i miris za sapun. Raspitajte se da li miris podnosi visoke temperature kako ne bi ispario. Nemojte dodavati peviše boje iz straha da boja neće promijeniti amber boju mase. Nakon toga izlijte masu u kalup(e) kako bi se sčvrsnuo, birajte plastični ispred drvenog. Ostavite sapun dva tjedna na sušenju, što se duže suši postajat će više „proziran“
Transparentni glicerinski sapun radi se toplim postupkom. Ako nemate iskustvo u izradi sapuna toplim postupkom bilo bi zgodno najprije svladati tehniku i tek tada se upuštati u avanturu izrade transparentnog sapuna.
Neka ulja nisu dobra za izradu transparentnog sapuna npr.palmino ulje i mast, jer daju mutne sapune. Osim uobičajenih sastojaka koje stavljamo u sapun, nakon što skinemo masu sa izvora topline masi dodajemo - u odnosu na ulja: 35% 97% alkohola, 15% glicerina, 28% šećera rastopljenog u malo tople vode – tek toliko da se rastopi. Za tvrđi sapun dobro je dodati sterainsku kiselinu ali ne više od 3,5% u odnosu na ulja. Također je potrebno prekalkulirati količinu vode ukoliko imate 70% alkohol jer previše vode čini sapun mutnim. I ne ostavljamo ulja nepokrivena lužinom (to sam nazvala popust u ranijim postovima) jer će slobodna ulja učiniti sapun mutnim.
Naravno potrebna je uobičajena zaštita kod izrade sapuna (dugi rukavi, rukavice), kao i pripremljene posude, štapni mikser, mirisi, boje, kalup(i).
Maslinovo ulje 450 g
Kokosovo ulje 284 g
Ricinusovo ulje 124 g
Stearinska kiselina 31 g
Voda 324 g
315 g alkohola, 135 g glicerina, 252 g šećera
Za izradu sapuna toplim postupkom potrebno je pripremiti posude za kuhanje na pari, obično su to dva lonca od kojih je donji napunjen vodom te drugi lonac u kojem se kuha masa. Zagrijte lonac s vodom dok važete ulja. Najprije stavite kruta ulja i stavite ih da se rastope dok izvažete tekuća ulja i izmiješajte ih zajedno. Nije potrebno hladiti ulja kako biste ih izmiješali s lužinom, super za one koji ne vole čekanje. Polako izlijte pripremljenu lužinu u ulja i miješajte kuhačom ili štapnim mikserom. Mješavina će postajati kremasta i sjajna, te će se napokon zgusnuti. Kada postignete trag (kao puding) tada stavite lonac u toplu vodu i kuhajte. Voda u donjem loncu treba biti u visini sapunske mase u gornjem loncu. Poklopite lonac i pustite da se kuha neko vrijeme, povremeno miješajući ako se pojave mjehurići na rubovima mase. Mješavina će početi poprimati izgled vaselina. Kada sva mješavina poprimi takav izgled možete provjeriti da li je gotovo.
Kada je sapun gotov skinite ga sa izvora topline, dodajte pola pripremljene količine alkohola i sav glicerin. Odvojite sapunsku masu od stranica lonca ali nemojte miješati previše kako alkohol ne bi ispario. Nakon toga poklopite lonac sa odgovarajućim poklopcem i prekrijte cijelu posudu ručnikom. S obzirom da je alkohol zapaljiv nije dobro raditi na plinskom šparetu, radije upotrijebite električni. Vratite opet u donji lonac za kuhanje na pari, neka temperatura ne bude previsoka kako voda iz donjeg lonca ne bi isparila prebrzo. Krenite sa miksanjem nakon otprilike 3 minute i svakih 3 minute. Pokrijte masu kada ne miksate. Za potpuno rastapanje sapuna potrebno je 15-30 min. Nakon otpriike 10 minuta dodajte ostatak alkohola. Kada je sapun potpuno rastopljen ostavite masu neka stoji na ivotu topline bez miješanja otprilike 15 min. Za to vrjeme će nestati mjehurići koje ste eventualno napravili štapnim mikserom. U međuvremenu možete pripremiti otopinu šećera dodajući tek toliko vruće vode koliko je potrebno da se šečer rastopi. Dodajte šećernu otopinu u masu polako miješajući kako ne bi nastala pjena. Uzmite dobro ohlađenu čašu (koju ste stavili u frižider prije izrade sapuna) i na dno čaše stavite malu količinu sapuna. Sapun će se odmah sčvrsnuti i možete vidjeti da li je proziran ili mutan.
Ako je sapun mutan kuhajte ga malo duže sa dodavanjem malo alkohola ili glicerina. Možete ga također pustiti da se sčvrsne te ga idući dan rastopiti na laganoj vatri bez dodavanja alkohola ili glicerina što će omogućiti da ispari višak vode i da postane više proziran.
U ovom trenutku sapunska masa je jasna tekućina boje meda. Pustite da se sapun malo ohladi dok uzimate boju i miris za sapun. Raspitajte se da li miris podnosi visoke temperature kako ne bi ispario. Nemojte dodavati peviše boje iz straha da boja neće promijeniti amber boju mase. Nakon toga izlijte masu u kalup(e) kako bi se sčvrsnuo, birajte plastični ispred drvenog. Ostavite sapun dva tjedna na sušenju, što se duže suši postajat će više „proziran“
Нема коментара:
Постави коментар